vrijdag 29 mei 2009

Consultas populares

Gisteren was het feest in Comitancillo. De bewoners van dit afgelegen bergdorp, in het Westen van Guatemala, vierden de 4e verjaardag van de volksraadpleging.

In 2005 spraken de bewoners zich massaal uit tegen mijnontginning op hun territorium. Dat was één van de eerste 'consultas populares' in het land, een voorbeeld voor heel wat maya dorpen.

Anno 2009 hebben 33 gemeentes, goed voor meer dan een half miljoen Guatemalteken, de mijnbouw weggestemd. Volgens de overheid zijn de consultas wettelijk, maar niet bindend. Internationaal recht spreekt dat tegen. De organisatie waar ik werk financierde het verjaardagsfeest.


Bewoners van Comitancillo kijken bezorgd naar een video over de gevolgen van de goudmijn in het nabijgelegen dorp San Miguel de Ixtahuacán.


Alcaldes comunitarias, inheemse burgermeesters uit de gehuchten van Comitancillo, tekenen de acte waarin ze zich opnieuw uitspreken tegen de ontginning van metalen in hun dorp.


Vat perfect samen waar ik mee bezig ben: een alcalde comunitario voor het opschrift 'Het milieu, de exploitatie van open pit mijnen, de gevolgen ervan en de inheemse volkeren'.

1 opmerking:

  1. Hoe toevallig kan dit zijn..; ik ken de man op de eerste foto: Eusebio. Klopt dat of weet gij dat niet?

    BeantwoordenVerwijderen

 
Creative Commons License
werk van Sam Verhaert is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 2.0 België licentie.