maandag 20 april 2009

Het wilde feestje

Hij is hooguit achttien maar hij meent het: ‘Boooorn to be wild!’

Het komt er luider uit dan voorzien. Op zijn eentje naar het feest gekomen, een jongetje op avontuur. Werpt zijn handen in de lucht als hij roept, wijsvingers hemelwaarts, en trekt een moeilijk hoofd. Schokt net na de tel met zijn schouders en draait zich weg van de mensen die doen of ze hem niet aanstaren.

Dat zijn een handvol feestgangers in een binnentuin aan het meer van Atitlan, Guatemala. Beetje verveeld dat er niet meer volk is komen opdagen en eigenlijk niet zo tevreden met de gasten die er wel zijn. Maar he, het is zaterdag dus praten ze wat langs elkaar heen en vertellen over hoe goed ze de organisator van de avond kennen. Joh.

In een hoek van de tuin, onder een golfplaten afdak, wanen drie veertigers in hemd, als hippies blijven plakken aan het meer, zich nu eens Axel Rose, dan weer Kurt Cobain. Ook Bob Marley komt langs die avond. Ze brengen vlekkeloos gekopieerde gitaarsolo’s en ow yeah’s waar het hoort. Netjes. Maar niemand danst. Hier en daar wiebelt iemand met een glas rode wijn.

De bruine krullenboljongen is sober maar hij danst wél. Eerst voorzichtig, aan de rand van het groen. Benadrukt de eerste en de derde tel met een halfgemeend handgebaar. Sluit zijn ogen, tapt wat met zijn rechtervoet en probeert het Engels mee te lippen. Het volk begint te minderen, iemand valt in slaap.

Later die avond, de band zinkt onvermoeibaar dieper weg, durft hij de pit van de grasvlakte aan. Daar zet hij zich eerst aan het armwieken, dan aan het kniezwengelen. Zijn hoofd schudt vervaarlijk aritmisch heen en weer, zijn voeten zwieren hem de hele tuin rond. Iemand hoopt dat hij valt* maar de jongeman blijft gaan. Hij is zich ten volle bewust van zijn gestuiter – nu eens links, dan weer rechts - maar doet alsof hij er niet meer om maalt.

Bij de eerste noten van een nummer kromt hij zijn rug, wijst dankvol naar de sterren en zet, voor de tweede keer die avond maar luider nu, zijn keel open. ‘Booooorn to be wiiiiild!!’ Van Steppenwolf geen sprake. De band zet een beetje verbaasd Creams 'Sunshine of your love in' maar lijkt na de enthousiaste reactie van zijn fan, best bereid om dat ietsje wilder dan normaal te spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Creative Commons License
werk van Sam Verhaert is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 2.0 België licentie.