zondag 28 februari 2010

Waarom Apache wint van De Wereld Morgen

Naamsveranderingen, nooit gemakkelijk. Er waren er twee deze week, allebei in Alternatieve Media-land. De blog die al een jaar als De Werktitel gebookmarkt stond werd Apache, een nieuwslabo voor verantwoorde journalistiek. En Indymedia neemt na tien jaar burgerjournalistiek PALA onder de arm om aan De Wereld Morgen te gaan werken slash erover te schrijven.

Beide initiatieven smaken naar meer, daar niet van. Beter een paar pikante plakken salami dan een uitgedroogde mediaworst. Maar in het wedstrijdje goeie namen bedenken gaat de gouden plak naar Apache terwijl De Wereld Morgen zich verslikt in goeie wil.


De Werktitel laat zich Apache noemen naar een groepje experimenterende vrijbuiters rond de Franse componist Maurice Ravel. Akkoord, over het Parijs van begin vorige eeuw kunnen er maar weinig lezers meepraten en dat is ook wel wat bourgeois. Maar er is wel een verhaal. 'Apache' is kort en krachtig, bekt goed en klinkt internationaal zonder Engels te zijn. Onafhankelijke journalisten als schenenstampers, keetmakers en penkrijgers. Prima.



De Wereld Morgen dan. Het woord 'wereld' zou per Vlaams decreet uit elke baseline, productnaam en slogan geweerd moeten worden. Het bulkt van de holheid. De wereld is alles, overal en altijd maar klinkt door die alomtegenwoordigheid eerder als niets, nergens en nooit.

'Morgen' klinkt al even vaag. Zweverig, zeggen anderen. Want de combinatie ruikt al 50 jaar lang naar de etensresten in de baarden van wereldverbeteraars en muffe rasta's gewikkeld in jute doeken. Trouwens, De Wereld Morgen bestond al. Dat blad ging samen met Wereldwijd over in MO*Magazine – schrijven die ook niet over de wereld morgen?

Neen, dan was de werktitel onsnieuws.be nog beter, ondanks het Gazet van Antwerpen-gehalte: je wist tenminste wat je kon verwachten. Een gemiste kans, dat wel, maar meer hoef ik daar ook niet op liggen inhakken. Uiteindelijk, what's in the name en misschien zoek ik wel een job in die sector.

3 opmerkingen:

  1. Totally agree. Nog een reden: De Wereld Morgen lijkt verdomd hard op De Morgen, dus dan pers je uit een minderheidspubliek een nog kleinere minderheid, want mensen die De Morgen al nooit zouden lezen (en dat zijn er veel, helaas pindakaas--en vraag aan hen "what's in a name", en velen zullen zeggen "everything!" OINK!!!!--), lezen De Wereld Morgen ook niet. Jammer, want Dirk Barrez en zijn consoorten hebben mooie ideeën. Vorm en stijl zijn helaas de grote verliezers. Dat vond ik van PALA ook al. Misschien is er nog ruimte voor 'n tweede nieuwe naamstart? En mag ik hier even een piepkleine doch overduidelijke suggestie doen? Gezien de overduidelijke nood eraan: bied je jobsgewijs aan als half-marketing-(èèèh wat is dat voor een woord!!!)-mijnheer, en half-journalist-mijnheer* voor Apache, en misschien zelfs beter ex-PALA. That would actually make things a lot better. grz

    PS: Nog een vraag: WAAROM komen er twee van dit soort initiatieven, en niet één?

    * euh: medewerker, bedoel ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en het logo van de wereld morgen doet me aan het old-school-vtm logo denken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jasper Devleet1 maart 2010 om 11:38

    @ Lotte:
    PS: Nog een vraag: WAAROM komen er twee van dit soort initiatieven, en niet één?

    Dat antwoord stond..in DS. Beide initiatieven hengelen naar zoveel mogelijk subsidies. De wereld morgen wordt ook al volop gesteund door de vakbonden. Hun goed recht natuurlijk maar dan snap ik niet echt wat hen onafhankelijker maakt dan de mainstream media.

    Ik vind de berichtgeving, los van de ideologische inslag die haast in elke zin vervat zit, ook niet bijzonder kwaliteitsvol tot nu toe. Vooral de opiniestukken zijn krakkemikkig geschreven, meestal door usual suspects die al op vele andere websites hun gal op het kapitalisme spuwen. Weinig nieuws aan.

    En nu al afgezaagd: hun kritiek op hun vorige werkgever. Haast elk stuk wordt ingeleid met "...hierover geen woord in de mainstream media" en éne Nick Davies is blijkbaar de messiah...komt allemaal nogal wat gefrustreerd over. Kortom: goede bedoelingen, slecht uitgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen

 
Creative Commons License
werk van Sam Verhaert is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 2.0 België licentie.