zaterdag 2 januari 2010

De leugenachtige handel in CO2

The Story of Cap & Trade from Story of Stuff Project on Vimeo.


Annie Leonard legt, een paar jaar na het fantastische The Story of Stuff, uit waarom we ons niet mogen laten bedotten door de CO2-handel in The Story of Cap and Trade.  Moeilijker verteerbaar maar minstens even verpletterend. Ze werkt ondertussen verder aan The Story of Electronics en The Story of Bottled Water. Uitkijken dus.

1 opmerking:

  1. Dank voor plaatsen van het filmpje. Het is een zeer vermakelijk maar niet al te serieus te nemen cartoon-filmpje van een club die het gewoon leuk vind van alles belachelijk te maken. met cap-and-trade beweegt ze zich op erg riskant terrein, want het eigenlijk het enig instrument dat we hebben om bedrijven te interesseren emissies te verminderen. Waarom kloppen de verdachtmakingen niet?
    1. tot 2005 was er geen CO2-beleid. Vanaf 2005 is er een proefperiode geweest; de bedrijven moesten betalen voor het monitoren en verifiëren. We hebben nu de geverifieerde emissies van bedrijven. Vanaf 2008 zijn de toegestane emissies van 10.000 bedrijven in de EU verminderd: 10% onder het niveau van 2005. De emissierechten die beschikbaar zijn, worden weliswaar tot 2012 gratis toegekend; maar omdat er een tekort is moet men bijkopen. De economische recesssie tempert het efect van de schaarste natuurlijk. Maar vanaf 2010 wordt de krapte weer gemerkt. Vanaf worden aan energiebedrijven GEEN gratis rechten meer versterkt. Ze moeten alles kopen. De industrie moet 20% kopen en dat wordt elk jaar meer. Het is niet zo dat de emissierechten-toejkenning een rol in Kopenhagen heeft gespeeld. China en India willen ook aan de CP2-markt deelnemen.
    2.Offsets (CDM-mechanisme) zijn wel te controleren. NGOs kunnen commentaren indienen en geaccrediteerde verificateurs moeten elk jaar de projecten controleren. Niet alle projecten worden door het CDM worden goedgekeurd; bijv. als je controle niet op orde is. Het is lastig te beoordelen of een project zonder de CO2-credits ook zou plaatsvinden. Zeker omdat er in ontwikkelingslanden steeds meer beleid komt. Daarom is het CDM iets tijdelijks en kunnen landen als China en India beter CO2-afspraken maken.
    3. Emissiehandel leidt niet af: wat een onzin,. De CO2-doelen worden steeds meer aangescherpt. De bedrijven mogen maar voor een deel (10%) offsets gebruiken en met emissiehandel bespaar je tijd en geld om te kunnen investeren in duurzame technologie die je later nodig hebt. Maar door emissiehandel heb je NU ook CO2-reducties. Er zal ook R&D-beleid en -subsidie nodig blijven.
    www.emissierechten.nl

    BeantwoordenVerwijderen

 
Creative Commons License
werk van Sam Verhaert is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 2.0 België licentie.